In dialoog met jezelf: Lisette & Immanuel
In dialoog met jezelf: Lisette & Immanuel

In dialoog met jezelf: Lisette & Immanuel

In de theorie van Voice Dialogue wordt er uitgegaan van de visie dat we niet maar één mens zijn – en dat daarmee de kous af is – maar dat er verschillende delen in ons leven, compleet met eigen stemmen en overtuigingen. Al die stemmen hebben een eigen persoonlijkheid en een eigen functie. Ze functioneren in jou om je zo goed mogelijk te beschermen, om je op die manier in leven te houden. Sommige van die persoonlijkheden in ons zijn niet altijd even aangenaam. Een belangrijke persoonlijkheid in ons is die van de innerlijke criticus. Ik heb die van mij ontmoet en hij bleek ook nog een naam te hebben: Immanuel. Ik heb hem ook getekend, en je kunt hem voorstellen als een heel hoekig persoon die een heel groot NEE op zijn borst draagt. Hieronder kun je het gesprek wat ik met mijn innerlijke criticus had teruglezen:

Lisette: Hoi innerlijke criticus. Ik vind het een beetje onwennig om op deze manier met je in gesprek te treden, maar ik wil het wel heel graag. Ik merk ook dat ik gelijk aan mijn moeder moet denken. En dat ik de neiging heb om toestemming aan je te vragen. Maar ik realiseer me dat je waarschijnlijk heel goed in staat bent om te zeggen wat je vindt. Wat ik aan je zou willen vragen, is: waarom laat je Lisette niet geld verdienen? Zij zou dat graag willen.

Immanuel: Daar zijn verschillende redenen voor. Ik ben heel redelijk, en het is kristalhelder: Lisette gaat nooit gewaardeerd worden. Ze doet leuk haar best en dat is schattig, maar ze snapt niet hoe het werkt in de wereld. En om geld te verdienen zal ze gewoon een baan moeten nemen en moeten ophouden met dat vage gelul over betekenisvol werk doen en je ‘missie’ leven en dat soort dingen. Ze heeft dromen om tantra-docent en schrijver en trainer en coach te worden – en oh ja, laten we massatherapeut niet vergeten. En dan wil ze ook nog eens filmpjes en podcasts maken over het bewustwordingsproces. Oh god en dan wil ze óók nog een meditatiegroep starten op vrijdagavond. Oh ja en had ik al verteld dat ze ook een vrouwengroep wil herstarten? En dat ze er heimelijk van droomt om nog een traumaverwerkingsgroep te doen? En dat ze eigenlijk helemaal haar zinnen heeft gezet op in 2022 weer een ruimte huren?

Ja weet je, dat gaat dus nooit lukken. Ze is zo naief en ambitieus en onrealistisch. Ze is een dromer en een idealist en ze weet gewoon niet hoe het werkt in de echte wereld. Het is schattig hoor, echt, maar eigenlijk kan ik natuurlijk niks anders doen dat dit enorm minachten. Wie denkt ze wel niet dat ze is. Diep van binnen weet ze zelf ook wel beter. Dat ze dit niet waard is en nóóit kan neerzetten. Daar zorg ik wel voor.

Lisette: Ok, dankjewel. Ik merk dat je veel te vertellen hebt. En ik wil je laten weten dat ik waardeer dat je dit met me deelt.

Immanuel: Kijk dit is weer die etherische bullshit. Hoe meer jij dit soort dingen zegt, hoe meer ik er tegenin moet gaan. Wie gaat jou anders met beide benen op de grond houden. Jezus. Wat een bullshit zit er toch in jou.

Lisette: Dankje. Doordat je dit zegt realiseer ik me dat ik inderdaad jouw goedkeuring probeer te krijgen. Of nog meer, dat ik jou probeer te veranderen. Dat ik je hart probeer te raken. En ik zie nu dat ik daarin over grenzen heen ga.

Immanuel: Ja ik weet niet of je dat echt ziet. Je hebt er een handje van om dat te denken, terwijl het niet zo is. Dus ik hou je in de gaten, want je bent een gladde aal jij. Met je spirituele gelul. Echt. En dan ga je dat ook nog eens op de man met wie je aan het daten bent projecteren. Je bent jezelf zó aan het overtuigen dat je een ster bent in geweldloze communicatie, dat je spiritueel en heilig en fantastisch bent dat je er steeds intrapt. En ik ben hier om je te vertellen: leuk dat je zit te mediteren, maar het huis staat in brand. Dus stop met dat gezeik, die verwarring en dat fokking eindeloze empathische gekut van je.

Lisette: Ja nou weet je, ik voel me ook mega mega kwetsbaar. En ja, ik probeer jou te controleren en ik probeer mezelf te controleren en ik manipuleer de hele boel bij elkaar. En ik voel nu boosheid omdat het gewoon fokking veel pijn doet. De waarheid is dat ik het niet weet. Dat ik niet weet wat ik moet doen en dat ik maar wat aankut en dat ik in m’n hoofd zit en dat ik bang ben. Ik weet gewoon echt niet wat ik anders zou kunnen. Ik zit in de slachtoffermodus, misschien, maar vanuit die plek heb ik nou niet echt zicht op een oplossing.

Maar goed. Ik wordt gewoon even enorm getriggerd door wat je zegt. En wat je zegt over beide benen op de grond blijft ook hangen. Maar toch nog even. Waarom zou Lisette niet al die dingen kunnen gaan doen die je noemde? Seriously. Waarom niet? Waarom mag ze dat niet gewoon proberen?

Immanuel: Jesus motherfucking christ; hóór jezelf. Je zegt eerst dat je in je hoofd zit, bang bent, geen zicht hebt op een oplossing en vervolgens ga je aan mij vragen waarom ik het een slecht idee vindt om coach te gaan spelen?! Nou DAAROM dus. Als je dat gaat proberen ben je alleen maar verder van huis. Je bent nu al kansloos en zielig en als je ook nog eens gaat proberen coach te spelen dan kan ik je één ding garanderen: je gaat je alleen maar ellendiger voelen. Je raakt alleen maar meer in de war. Jij verkeert niet in de positie om anderen te helpen. Dat is gewoon waar het op neerkomt. Jij moet zelf geholpen worden want je bent een zielig hoopje stront.

Lisette: Ik verkeer niet in de positie om anderen te helpen, zeg je. Wanneer zou dat wel het geval zijn?

Immanuel: Zorg dat je je zaakjes op orde hebt. Dan heb je misschien recht van spreken. En dan is het alsnog maar de vraag of mensen op jouw spreken zitten te wachten want wat je te zeggen hebt is helemaal niet boeiend voor anderen. Je bent misschien goed in navelstaren, maar daar heeft niemand wat aan. Ga eerst maar eens successen behalen in de buitenwereld. God wat ben je toch ook dom. Echt achterlijk. Je stelt helemaal niks voor. En dan denk je ook nog dat jij iets voor anderen kunt betekenen?! Je betekent niet eens wat voor jezelf. Sleur anderen alsjeblieft niet mee die put in.

Maar goed ok. Je vraag. Jij mag pas anderen gaan helpen als je in staat bent om helemaal bij jezelf te blijven in het contact met anderen. Energetisch helemaal heel. Geloof me, ik behoed je van een levensgroot gevaar en ik snap niet hoe je zo stupide kunt zijn dat je dit niet ziet. Weet je niet hoe veel pijn het deed de laatste keer dat je anderen ging helpen met al je eigen behoeftigheid? Pfoe. Hallo, je wilde niet eens meer leven op een gegeven moment. Heb je echt zin om die hel nog een keer in te gaan?

Lisette: Andere mensen zeggen vaak tegen mij dat je dat gewoon mag leren. Dat je nooit helemaal altijd heel bent.

Immanuel: Nou Byron Katie ging ook nog niet aan de slag voor haar verlichting hoor, dat was ook daarna pas. En tot die tijd is alles wat je onderneemt dus onzin. Dus zorg eerst maar dat je een triple A verlichtingsstatus hebt, en dan praten we wel weer verder. Tot die tijd kun jij gewoon echt niet behulpzaam zijn voor deze wereld. En moet ik ervoor zorgen dat jouw drama, jouw fuck up soep die je ervan maakt, binnen de perken van jouw binnenwereld blijft, voordat je andere mensen ermee schaadt.

Lisette: Dat vind ik een interessant punt. Ik ben niet perfect, en ik vraag me af of ik het ooit zal worden. Maar hoe zou ik daar andere mensen mee kunnen schaden?

Immanuel: Als jij in de war bent, maak je andere mensen ook in de war. Jij ziet toch ook hoe veel schade een verwarde man als Donald Trump kan aanrichten als je hem een podium geeft? Nou is dat wat je wilt?

Lisette: Weet je, ik denk dat Donald Trump op zijn eigen manier een katalysator voor bewustwording is geweest. Heeft hij écht schade aangericht? Ik zie het niet, eerlijk gezegd. En om je vraag te beantwoorden: wil ik schade aanrichten? Nee. Maar weet je: het is een grove overschatting om te denken dat ik mensen in de war maak als ik in de war ben. Wacht, Immanuel, voordat je er tegenin gaat. Want: no one can hurt me – that’s my job. Ik kan jou niet in de war brengen. JIJ brengt jouzelf in de war en je gebruikt mijn woorden ervoor. IK kan me alleen maar bezig houden met mijn verwarring en daar zo goed mogelijk mee omgaan. Weet je, ik vind Donald Trump wel een inspiratiebron. Hij komt wel over als iemand die zich niet zorgen zit te maken omdat hij denkt dat hij mensen kan schaden. Nee, hij is gewoon zichzelf. Hij doet zijn ding. En mensen vinden daar wat van. Maar hij staat voor wie hij is en waar hij in gelooft. Dat vind ik knap.

Immanuel: Ja dat zal best, maar ik probeer voor jou gewoon het beste leven te creëren. En ik vind jouw plannen gewoon stupide en enorm risicovol. Je bent echt een ezel die zich al tien keer aan dezelfde steen heeft gestoten. En ik wil je behoeden voor pijn in de toekomst. Door lessen te leren uit het verleden. Lessen die jij kennelijk niet wilt zien, omdat je kennelijk alleen maar door schade en schande wijs kunt worden.

Lisette: Ja. Weet je. Ik ben het gewoon niet met je eens. Ik denk eigenlijk, als ik eerlijk ben, dat mijn plannen realistisch en doordacht zijn. En weet je wat ik eigenlijk denk, Immanuel? Ik gooi er weer even lekker een quote in, omdat ik weet dat je daar zo van houdt;)

It is not our darkness that most frightens us. It is our light. Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest, deepest fear, is that we are powerful beyond measure.

Eat that! En ik snap het, ik snap dat je me probeert te behoeden van alle pijn, van alle donkerte. Volgens mij, Immanuel, ben jij nog wel het meest bang voor je eigen dood. Want als ik er achter kom dat ik ‘powerful BEYOND MEASURE’ ben, waar ben jij dan nog goed voor? Dan zul je een langzame dood sterven. En ik hoef je niet weg te hebben want ik merk dat ik erg veel van je leer, maar weet dit: ik zal niet rusten totdat ik motherfucking powerful beyond measure, beyond the measuring of your measuring tape ben!!

Immanuel: Stoere praatjes. Ik ben niet bang voor de dood, hell, stuur mij maar met pensioen hoor. Jij bent hier het probleem, niet ik. Ik probeer je alleen maar te helpen en dat zal ik doen net zolang als jij me nodig hebt. Maar girl, ik zou zeggen, succes, ik merk het wel. I’ll be watching you. Met haviksogen.

Lisette: Deal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *